fbpx

Brandskyddskontroll
– för din trygghet!

Brandskyddskontrollen syftar till att upptäcka eventuella fel och brister i anläggningen. Anläggningens funktion testas och det kontrolleras att den fungerar lika bra som när den togs i bruk.

Sotning och brandskyddskontroll utförs enligt Lagen och förordningen om skydd mot olyckor (LSO) som trädde i kraft den 1 januari 2004. I lagen anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs enligt angivna bestämmelser i de fastigheter som finns i kommunen. Kommunen väljer sedan om de ska sköta arbetet själva, eller om det ska läggas ut på entreprenad.

Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som fastställer vilka objekt som är föremål för sotning och brandskyddskontroll. MSB utgår i sin tur från reglerna i ”Lagen om skydd mot olyckor”.

Därför görs kontrollen

Kontrollen utförs enligt Lagen om skydd mot olyckor, som trädde i kraft 1 januari 2004. Syftet är att kontrollera att anläggningen fungerar lika bra som när den togs i bruk. Kommunen ansvarar för att sotning och brandskyddskontrollen blir gjord, men kommunen kan välja om dem vill utföra kontrollen själva eller om de vill anlita ett entreprenadföretag, som Sotargruppen. Detta sker genom upphandling hos din kommun.

Kommuner Sotargruppen har avtal med att göra brandkyddskontroller är:
Mariestad, Gullspång, Töreboda och Laholm.

Vad säger lagen?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutar vilka typer av anläggningar som ska kontrolleras och deras beslut baseras på lagstiftningen LSO.

Följande objekt är aktuella för kontroll:

  • Värmepannor
  • Vedeldade köksspisar och jämförbara eldstäder
  • Lokaleldstäder (kakelugnar, kaminer, öppna spisar och dyl.)
  • Imkanaler från restauranger och storkök

Vad ingår i brandskyddskontrollen?

Såväl eldstadsanläggningen, pannrum och de utrymmen som angränsar till eldstaden och dess rökkanaler ska undersökas. Även byggnadsmaterial så som takbeläggning och bjälklagsgenomföringar kontrolleras. Fläktar, filter och spjäll som hör till imkanaler i restaurang och storkök hör också till brandskyddskontrollen.

Vad krävs av dig som fastighetsägare?

För att det ska vara möjligt att utföra en brandskyddskontroll behöver du ha godkända, väl underhållna taksäkerhetsanordningar, som takstege och glidskydd.

Brandskyddskontrollen utförs huvudsakligen okulärt, (Genom att titta och bedöma) men vid behov sker fördjupad kontroll med hjälp av instrument. Kanalens täthet kan exempelvis prövas genom temperaturmätning, röktrycksprovning eller läckagemätning.

Hänsyn ska tas till hur brandskyddet påverkas av:

  • sotbildning och beläggningar,
  • skador eller förändringar av det tekniska utförandet,
  • temperaturförhållanden,
  • tryckförhållanden och täthet,
  • drift och skötsel.

Eldningsapparater som drivs med gas behöver inte sotas. Däremot ingår de fortfarande i brandskyddskontrollen.

Hur går en brandskyddskontroll till?

Okulär besiktning görs, det vill säga genom att titta och bedöma.
Skulle man hitta något som avviker gör man då vid behov, en fördjupad kontroll.
En sådan kontroll skulle kunna vara:

  • Temperaturmätning
  • Röktrycksprovning
  • Läckagemätning

Brandskyddskontroll –
hur ofta ska den göras?

Kontrollfristen är vart 3:e eller vart 6:e år, beroende på bränsleslag och anläggning. Du som fastighetsägare behöver dock inte själv hålla koll på vad som ska kontrolleras och hur ofta. Det gör vi med utgångspunkt från uppgifterna i kontrollboken.

Rent allmänt är det annars fastighetsägarens ansvar att underhålla anläggningen i brandförebyggande syfte. Brandsäkerhet handlar inte bara om liv och hälsa, utan också om egendom.
Det kan vara bra att känna till att eventuell oaktsamhet kan innebära att försäkringen inte längre gäller.

Vill du läsa mer om brandskyddskontroll kan du läsa mer på MSB’s hemsida.

Läs även: